Chatta krypterat (swe)

01 Sep 2013

Hur gör man för att chatta krypterat?

För att kryptera vanlig IM chatt (jabber/xmpp/msn/yahoo/facebook/GoogleHangout) kan man utnyttja något som heter OTR, Off-The-Record. OTR är ett kryptoprotokoll som man kan använda via flera olika chattapplikationer. Som exempel kan man ladda ner en applikation som heter Adium om man använder Mac.

Ladda ner Adium
När man laddat ner Adium kan man sedan välja att logga in på ett konto som du redan har, t.ex facebook, men jag förespråkar att du skapar dig ett nytt konto på en tjänst som inte avläses av amerikanska myndigheter (som bygger sociogram även om du krypterar dina meddelanden) samt företagens anställda.

Skapa ett nytt konto
För att skapa ett nytt konto så tryck Lägg till nytt konto välj XMPP. Välj ett användarnamn och lägg till @jabber.ipredator.se efter, eller @jabber.ccc.de om du hellre vill ha en tysk tjänst. Så ett användarnamn kan vara användare@jabber.ccc.de.

Lägg till dina vänner
De du chattar med behöver också använda ett program som Adium, som stödjer OTR. Det finns massor av olika klienter att väja bland. Jitsi och Pidgin är några av mina favoriter. Här är en lång lista på klienter som stödjer OTR till allt från iPhone och Android till Windows.
När du chattar är det viktigt att du trycker i att du vill starta ett krypterat samtal.

Lär dig mer
Nu har du lyckats chatta krypterat med dina vänner! Det finns fortfarande mer saker som kan vara bra att kunna. T.ex. kan det vara bra att verifiera att det inte sitter någon på en server någonstans mitt mellan dig och den du pratar med, och avkrypterar meddelandet och läser det och sedan krypterar det igen och skickar vidare. Detta kan man undvika med hjälp av ‘fingeravtryck’.

Varför kan jag inte bara använda en färdig tjänst som har inbyggd kryptering, som Skype?
De flesta tjänster har bakdörrar öppna som gör det möjligt för myndigheter och anställda på företagen att läsa dina textmeddelanden. Det stämmer t.ex. för Skype. I USA arbetar myndigheterna med att tvinga alla företag som agerar i USA att installera bakdörrar, detta gör att det ligger i ditt intresse att kryptera din kommunikation redan i klienten som du använder för chatt, och gärna att denna inte levereras av samma organisation som levererar dina meddelanden.

blog comments powered by Disqus