Hur man gör för att surfa på i2p hemsidor

3 Dec 2010

A guide in Swedish on how to connect to the i2p Darknet.
I’ve decided to write this in Swedish since I guess there are alot of tutorials for this on English already. If you are unable to find one then try using Google Translate.


Har du sprungit på hemsidor som slutar på “.i2p”, som t.ex. http://forum.i2p/?
Dessa hemsidor går inte att öppna normalt i en webläsare och det beror på att de är såkallade “eepSites”. Dessa sidorna ligger inne i ett “Darknet” som möjliggör för den som lägger upp hemsidan och för de som besöker hemsidan att vara anonyma.
Om du vill besöka en hemsida i i2p eller lägga upp en anonym hemsida så kan du följa stegen nedan. Märk dock att jag kör Linux distributionen Ubuntu 10.10 och om du kör något annat Operativsystem (som t.ex Apples OS X eller Windows) så kan det se lite annorlunda ut men jag försöker hålla det så allmänt som jag kan.

Här är en video där jag utför alla stegen som står nedanför på en nyinstallerad Ubuntu maskin (utom java installationen).
För tillfället är den helt oklippt då jag inte har haft tid till det ännu och då jag kör den i en virtuell maskin så går vissa nedladdningar ganska slött. Spola gärna förbi dem tills jag har fått tid att klippa till filmen och ladda upp den här ordentligt.

 • Det första steget är att se till att du har Java installerat på din dator. Det är lätt att göra på de flesta operativsystem. Surfa in på den här hemsidan och testa om du har det eller inte. Om du saknar det så kan du lätt installera det från hemsidan.
 • Det andra steget är att surfa in på i2p-projektets egen hemsida och ladda ner den senaste versionen av i2p-installeringsfilen. Hemsidan hittar ni här och filen ni skall ladda ner ligger under rubriken “Clean installer:” och “Graphical installer:” Filen heter något i stil med “i2pinstall_*...exe” där “*” versions nummer.
 • Nu skiljer det sig lite mellan operativsystemen. Om du kör Windows kan du troligen bara trycka på filen för att få upp en installationsruta (Ni kan sen hoppa direkt till nästa punkt). Kör du OS X eller Linux som jag så får du öppna en Terminal och navigera dig till mappen där filen ligger med hjälp av kommandona “ls” (se vad som finns i mappen) och “cd dir” (gå till en mapp) där “dir” är mappens namn. När du väl är i samma mapp som installationsfilen så skriv in commandot
  $ java -jar i2pinstall_*...exe
  där du får byta ut “*”-tecknen mot versionsnumret på din fil.
 • När du har utfört ovanstående steg öppnas en lättförstålig ruta som låter dig välja vilket språk du vill installera med samt vilken mapp du vill installera i. Följ de angivna stegen i rutan tills den säger att du är klar.
 • Nu är det dags att starta din i2p-router. Det är den som låter dig ansluta till de anonyma i2p sidorna.
  Nu vet jag inte hur du gör detta på en Windowsmaskin (om någon som läser detta vet hur man gör får ni gärna berätta så jag kan uppdatera guiden), men antagligen skall ni klicka på filen “i2prouter” i er installationsmapp.
  Linux och OS X användare kan göra såhär: Öppna åter igen en terminal och navigera er in till mappen som ni angav som installationmapp, på Ubuntu så är standardmappen “/home/user/i2p/”. Väl inne i mappen så skriver ni
  $ ./i2prouter start
  och detta bör resultera i en output som liknar
  $ Starting i2p Service… 
 • Om allt har gått bra i föregående steg skall nu en webläsare öppnas som visar din i2p-inställningspanel. Ha lite tålamod för det kan ta en liten stund. Här kan du sköta alla dina inställningar och läsa mer om hur du gör för att chatta anonymt och säkert, lägga upp anonyma hemsidor och mycket mera. Den här sidan har många små inställningar att göra men jag tänkte inte gå igenom dem just nu för all information finns där på lättförstålig svenska. Man behöver inte heller röra inställningarna för att det skall fungera normalt heller.
 • Nu för att kunna surfa på i2p-hemsidorna så måste vi öppna en webbläsare. Vi måste få webbläsaren att använda adressen “localhost” och porten “4444” som proxy för att koppla upp sig på internet. Detta kanske låter lite avancerat men det är förvånansvärt lätt i de flesta moderna webbläsare och görs oftast i inställningarna.
  För att göra detta så lätt som möjligt föreslår jag att ni använder webbläsaren Firefox (som ni kan hämta här). För Firefox har nämligen en väldigt smidig “addon”, tillägg, som gör att man slipper gå in och ändra proxyinställningarna varje gång man vill besöka en i2p-hemsida.
  Tillägget heter FoxyProxy och går att installera genom att man öppnar Firefox och trycker på “Verktyg” i menyraden och sedan på “Tilläg”. Sök, i sökrutan högst upp, på “FoxyProxy” och installera sedan “FoxyProxy Standard”. Detta tar en liten stund och sedan blir du ombedd att starta om Firefox. Gör det! :)
  När firefox startar igen har det dykt upp en liten ikon längst ner i högra hörnet. Tryck på den.
  I rutan som öppnas trycker ställer du nu på “Lägg till ny proxy”. Det kommer nu öppnas ytterligare en ruta. I den stora textrutan som det står “Host eller ipadress” brevid så skriver du in “localhost”. I den mindre rutan som det står “Port” på så skriver du in “4444”.
  Nästa steg är att välja fliken “URL-mönster”. Tryck knappen “Lägg till nytt mönster”. Döp mönstret till “i2p” och i “URL eller URL-mönster”-rutan så skriver du in "*.i2p*". Det betyder att FoxyProxy endast skall köra sidor som innehåller texten “.i2p” genom i2p-nätverket. Tryck sedan “Ok” för att spara ditt mönster och tryck sedan “Ok” för att spara din proxy.

  Sista steget är nu att ändra högst upp i rutan från “Stäng av FoxyProx för användning” till “Använd Proxy enligt fördefinierade mönster och prioritet”.
 • Nu är det dags för att se om alltid har fungerat som det skall! Testa att gå in på den här länken: forum.i2p. Fungerar det? Grattis du kan nu surfa till annonyma i2p-sidor (eepSites)!

Varför jag rekommenderar FoxyProxy är för att man inte skall behöva ändra för hand varje gång man vill byta mellan att surfa över i2p och surfa direkt över sin internetuppkoppling. Det finns säkert massor av alternativ som liknar FoxyProxy till både Firefox och alla andra webbläsare men jag rekommendera FoxyProxy just för att jag har testat det och vet att det fungerar väldigt bra.
Värt att nämna är också att man kan surfa genom i2p till vanliga hemsidor med, som t.ex. www.google.se och får även då sin IP-adress dold (MEN DÅ MÅSTE NI ÄNDRA I FOXYPROXY SÅ NI ALLTID ANVÄNDER ER “localhost” PORT “4444” PROXY). Tyvärr går detta väldigt långsamt då “utvägarna” ur i2p-nätverket är få. I2p är inte tänkt att ha “utvägar” egentligen så om du egentligen vill surfa på det “vanliga” nätet och vill vara annonym kan du t.ex. testa TOR som är en liknande tjänst men som mer riktar sig till att annonymisera ip-adresser på det vanliga nätet. Hur man ansluter sig till TOR är en annan historia och jag kanske skriver en guide till det en annan dag.

Många väljer att använda två webläsare, en där de surfar genom i2p och en där de surfar på vanliga webben. Detta beror på att många addons och script kan läcka information om dig. Därför är det säkrast att använda två webläsare om man är mån om att vara anonym.

Nu när i2p fungerar bör ni hoppa tillbaka till er inställningspanel och se så att allt fungerar bra. Klicka runt lite och se hur saker fungerar. Om du inte har vidarbefodra en port i din router till i2p kan det t.ex stå en varning. Följ bara instruktionerna i felmedelandena så löser sig allt sådant.

blog comments powered by Disqus